|
Asynkron: Afsendelse af data til og / eller modtagelse af data fra en server. Mens den asynkrone dataudveksling foregår kan brugeren stadig anvende web-siden uden at hele siden genopfriskes eller afbrydes. |
Den asynkrone dataudveksling mellem klient og server startede med udvidelwsen af javaScript med metoden XMLHttpRequest() (XHR). Udover at navnet AJAX er kommet til sidenhen, er der sket den tekniske udvikling:
Ca. 60 programmeringssprog indeholder Ajax-funktionalitet på server siden.
Udover HTTP og HTTPS protokollerne kan Ajax også anvendes sammen med f.eks. FTP protokollen.
Den nok altovervejende anvendelse af AJAX skønnes at være afsendelse af FORMs som requests fra klienten. Dataene vil da være til rådighed i PHP som en almindelig $_POST array (eller $_GET data).
Response opbygges i PHP som en enkelt array eller en enkelt konkatineret variabel. De skal begge have foranstillet 'echo' eller 'print'. 'echo' og 'print' må ikke forekomme i PHP-programmet i andre sammenhænge.
For at kunne arbejde med AJAX skal jQuery være til rådighed for det aktuelle javaScript- (jQuery-) program f.eks ved:
<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.2/jquery.min.js"></script> |
Mens anvendelsen af AJAX ikke medfører det store behov for ekstra videntilførsel indenfor HTML/CSS og PHP forholder det sig anderledes med .js-filen. For at mestre den kræves både et godt kendskab til AJAX-konceptet og anvendelse af de funktioner, der underdstøtter det.
jQuery indeholder ca. 20 funktioner dedikeret til håndtering af ajax-funktionalitet. De danner idag et defacto grundlag for al ajax-programmering.
6 af metoderne bruges til at styre asynkron håndtering af data.
En af dem 'ajax()' anvendes til afvikling af dialoger, og er vel ofte den der reelt refereres til, når ordet 'ajax' anvendes. Den efterfølgende del af beskrivelsen her er primært relateret til anvendelsen af ajax()-funktionen i jQuery.
De øvrige 5 metoder kaldes under et for 'shorthand' metoder.
Et ajax-script er (i nærværende sammenhæng) det javaScript-program, der bl.a. indeholder ajax()-metoden. Programmet består typisk af 2 dele:
Opbygning af AJAX-scripts er p.t. ikke medtaget i Webdok.