CSS3-logo   CSS Z-index



Forudsætningen for at et element kan bearbejdes med z-index er, at det forinden er taget ud af stakkeordenen med {position : relative;}, {position : absolute;} eller {position : fixed;}.


#warning {
position: absolute;
z-index: 1;
}


Ofte er det ikke nok, at få et element taget ud af stakrækkefølgen. Det kan blot være et af flere, der skal tages ud. Så kan det være nyttigt, at kunne placere dem hver for sig og dermed undgå risikoen for sammenstød. Her kommer z-index ind i billedet ved at kunne placere dem i hvert sit lag i valgfri rækkefølge.


Der kan være to årsager til at arbejde med Z-index under opbygningen af en HTML-side:


  • Man har selv brug for at bryde den naturlige rækkefølge i opbygningen af skærmbilledet.
  • Man bruger et importeret program der benytter Z-index - og som nu "driller" f.eks. menuen, så man bliver nødt til at forholde sig til problemet og foretage en repatation. Denne kan ofte bestå i, at man giver de egne udsatte data et højere Z-index-nummer end den generende kode.


I den sidste af de 2 situationer kan man enten eksperimentere med en stor z-index værdi, eller se i programmet (incl. i javascript) hvilke z-index værdier der evt. er anvendt og så forholde sig til dem.


Z-indexer kan (udover "auto") kun angives ved heltal (både positive og negative). Den maksimale talstørrelse synes at være ca. 9-10 cifre i begge retninger.





















x
x